Lotte Reiniger

Hierbij wil ik graag een blogje besteden aan een van mijn grootste inspiratiebronnen: Lotte Reiniger. Hoewel haar werk al zo’n honderd jaar geleden ontstond, doet het voor mij nog altijd fris en hedendaags aan. En als je dan bedenkt dat al die mooie bewegingen, die zo synchroon lopen met de muziek, niet met behulp van computers gemonteerd werden, dan wordt het moeilijk te vatten.

Lotte Reiniger was is de jaren 20 echt de pionier van de silhouette animatie. Het waren de oude Chinese silhouetten die haar in haar als kind al inspireerden tot het maken van eigen zwarte uitgeknipte figuren. Zij hield ervan om hiermee schimmenspel te spelen voor haar familie. En van hieruit raakte ze dan weer gefascineerd door het grote theater.  Zij werd dan ook eerst actrice, maar al gauw hertaalde ze de klassieke stukken die ze speelde, naar haar vertrouwde schimmenspel. Dit was op zich al origineel!

Het oeuvre van Lotte Reiniger is indrukwekkend, bestaande uit tientallen animatiefilms in een, in die tijd, volledig vernieuwende stijl.


Plaats een reactie